Новітня історія країн Західної Європи та Північної Америки - Баран 3.А. - Уряди Народної партії (1996 - 2004)

На дострокових парламентських виборах 1996 р. перемогу з невеликим відривом отримала Народна Партія (38,5%), соціалісти посіли друге місце (37,5%). Стабілізація в країні, процеси модернізації та інтеграція країни в Європу - фактори, які пояснюють перемогу правих. Іспанці повернулися до традиційних консервативних цінностей. Новий уряд був створений завдяки домовленості з автономістськими партіями Каталонії, Краю Басків, Канарських островів. Праві, котрі свого часу критикували соціалістів за руйнування цілісності Іспанії, для формування уряду зважилися на подальші поступки автономістам. Так, за підтримку каталонської коаліції Мадрид зобов'язувався узгоджувати з Барселоною (Каталонія) політику щодо ЄС, передати Каталонії управління над її портами, дорогами та автострадами. Було прийняте рішення, що в Каталонії та в інших автономних регіонах залишатимуться до 30% сум від податків (до цього 15%). У всіх 17 автономних краях були ліквідовані інститути губернаторства, а представником Мадриду був урядовець нижчого рангу.

Новий уряд очолив лідер Народної Партії Хосе Марія Аснар. Головними постулатами урядової програми стали лібералізація економіки, обмеження державного інтервенціонізму, зменшення безробіття в країні. Урядові вдалося домогтися зниження дефіциту й згодом наблизитися до бюджетної рівноваги (був створений державний орган із контролю за бюджетом, який очолив відомий економіст Хосе Раймонд Бара), уникнути різкого скорочення соціальних витрат. Важливим джерелом поповнення валюти були прибутки від туризму та грошей емігрантів. У 1998 р. скасовано обов'язкову військову службу, тобто збройні сили переведено на професійну основу.

Парламентські вибори 2000 року принесли абсолютну перемогу правлячій Народній Партії Х. М. Аснара: за неї віддали свої голоси понад 10 млн громадян (44,5%) і вона здобула 183 депутатські місця із 350 у Конгресі, що дозволило їй сформувати власний уряд без участі інших партій. Виступаючи в парламенті після затвердження на посаді прем'єр-міністра, Х. М. Аснар заявив, що одним із головних завдань наступного чотириріччя він вважає боротьбу з терористами з підпільного угруповання басків ЕТА та зниження безробіття, яке на даний час в Іспанії складає 15% від працездатного населення. Урядові вдалося стабілізувати ситуацію в Країні Басків, домогтися послаблення впливу ЕТА шляхом розгрому її інфраструктури, арештів керівництва. У 2002 р. партія "Еррі Батасуна" (політичне крило ЕТА) була оголошена поза законом.



Схожі статті




Новітня історія країн Західної Європи та Північної Америки - Баран 3.А. - Уряди Народної партії (1996 - 2004)

Предыдущая | Следующая